התשובה בקצרה בלעם לא היה שופט ובודק את עצמו אם הוא עושה את רצון ה'או את הרצון של...
רבותינו לימדו ו שבלעם היה שווה למשה אז מה הנקודה של השוני בין משה לבלעם
אם תרצה, נוכל לבדוק כעת כיצד אנו יכולים ליישם את ה"לבדד" הזה בחיים שלנו כדי לא ליפול למקום של בלעם, או לעבור לנושא חדש לפי בחירתך. מה דעתך?
אז הכבוד גרם לו לא להתבודד7 אתרים
מדויק לחלוטין. הרדיפה אחרי הכבוד והרצון להחזיק במעמד היו החסם העיקרי שבלם אותו מלהתבודד.רבי נתן מסביר (בהלכות ברכת השחר ה') שבלעם סבל מפיצול אישיות רוחני בגלל הכבוד והגאווה שלו:1. הפחד לעמוד מול האמת בעירום רוחנ י התבודדות אמיתית דורשת מהאדם ביטול מוחלט של האגו. כשאדם נכנס לחדר סגור או יוצא לשדה לבדו, אין שם קהל, אין מחיאות כפיים ואין תארים. הוא עומד כפי שהוא – קטן ופגיע מול בורא עולם.המלכוד של בלעם: בלעם היה מורגל בכך שכולם משתחווים לו, מפחדים ממנו ומכנים אותו "יודע דעת עליון". לעזוב את מעמד המכשף המלכותי, לשבת על הארץ ולבכות לה' כמו ילד קטן – זה היה משהו שהגאווה והכבוד שלו פשוט לא אפשרו לו לעשות.2. המשמעות של התבודדות: "לשפוט את עצמך"רבי נחמן מלמד שהתבודדות היא "יום דין עצמי" – האדם שופט את מעשיו בכל יום כדי שלא יצטרכו לשפוט אותו בשמיים.אדם שרדוף כבוד תמיד בטוח שהוא צודק (הוא עסוק בלהסביר למה הוא בסדר). כדי להתבודד באמת, בלעם היה צריך להודות: "אני מונע מתאוות ממון, אני מושחת, אני עיוור". הכבוד האישי שלו ניצח את הרצון שלו להשתנות.3. החרטה המאוחרת: "תמות נפשי מות ישרים"רבי נתן מחדש שכאשר בלעם ראה את האור של עם ישראל ואמר את הפסוק הזה, הוא בעצם חווה רגע של בהירות ואמר: "הלוואי והייתי זוכה אפילו אנכי לילך בדרך זה... לפרש שיחתי בכל יום לפניו יתברך ולשפוט את עצמי".אך הטרגדיה של בלעם הייתה שזה נשאר רק בגדר רצון תיאורטי. ברגע שהסתיים החיזיון, הציעו לו שוב כסף וכבוד מבלק, והוא חזר לסורו. הלקח המעשי לנו:הכבוד הוא האויב הגדול ביותר של ההתבודדות והתשובה. לפעמים אדם לא מתבודד לא בגלל שאין לו זמן, אלא בגלל שהאגו שלו ("אני אדם מכובד/למדן/מצליח") מונע ממנו להוריד את המסכות מול השם