רוטר
05.07.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי

10
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - ח' תמוז

לתת בלי אינטרסים

כאשר עלה רבי אליהו מני מבגדד לארץ ישראל, הוא התיישב בעיר חברון. בני הקהילה, שהוקסמו מאישיותו הקדושה ומחכמתו העצומה, התחננו בפניו שיקבל על עצמו את תפקיד רב העיר.

הרב הסכים להנהיג את הקהילה, אך הציב תנאי: הוא סירב בכל תוקף לקבל שכר על עבודתו. במשך 14 שנים ארוכות הוא כיהן כרב העיר בהתנדבות מלאה, בעוד הוא ומשפחתו חיים בצניעות ובדוחק כלכלי.

באותן שנים, כאשר חתם על מכתבים רשמיים, פסקי הלכה או פניות לנדבנים בחו"ל, הוא מעולם לא חתם בתואר "הרב הראשי" או "חכם באשי". הנוסח הקבוע שלו היה: "משרת קהילת קודש חברון". הוא ראה בתפקידו שירות עבור הציבור, ולא מקור לשררה או כבוד.

לימים, כשמשפחתו התרחבה והעוני בביתו הפך לקשה מנשוא, הפצירו בו פרנסי העיר שוב ושוב לקבל קצבה חודשית כדי שיוכל לכלכל את בני ביתו. בלית ברירה, ומתוך דאגה לילדיו, ניאות הרב לקבל שכר זעום.

באותו יום שבו החל לקבל שכר, הבחינו תלמידיו בשינוי קטן אך מהותי. במכתב הראשון שהוציא תחת ידו מאז השינוי, הוא החליף את חתימתו הקבועה. הוא כבר לא חתם "משרת הקהילה".

כששאלו אותו תלמידיו לפשר הדבר, השיב להם הרב בענווה: "כל עוד פעלתי בהתנדבות, עשיתי זאת מתוך רצון טהור לשרת את עם ישראל, ולכן הייתי משרתם. אך מעתה, כשחברון משלמת לי שכר, אינני עוד משרת בהתנדבות, אני פועל שכיר של הקהילה. אסור לי להתהדר בתואר של משרת מתוך אהבה, כשאני מקבל על כך תמורה".

מנהיגות אמיתית נמדדת בנכונות לתת מבלי לבקש תמורה. ברגע שנכנסים אינטרסים אישיים או כספיים לפעילות במרחב הציבורי, האדם צריך לבחון את עצמו מחדש ביושר, להישאר עם הרגליים על הקרקע ולזכור תמיד מהו המניע האמיתי של מעשיו.

האם עצרנו פעם לבחון את המניעים שלנו בעשייה, ולהבחין בין שליחות טהורה לאינטרס אישי?

ענווה אמיתית אינה גינוני כבוד חיצוניים, אלא היכולת להביט במראה ביושר, לא להתהדר בנוצות של התנדבות כאשר נכנסת לתמונה תמורה בעדה.

אדם שנותן ללא תמורה, הופך להיות דומה לבורא עולם, שכל מהותו היא נתינה חסרת אינטרסים רק כדי "להטיב לנבראיו".

כאשר אדם הופך להיות דומה לבורא במידותיו, הוא זוכה להפוך לצינור להורדת שפע. הברכה הגשמית והרוחנית זורמת דרכו אל סביבתו, וממילא הוא ומשפחתו מתברכים באופן שרחוק מהטבע.

"עולם חסד ייבנה", דווקא מהחסד הקטן שאתה עושה לשם עשיית חסד אתה מקיים את עולם של כולם... ‏("חיזוק יומי" - רונן קרתא‏)

יום טוב, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים שמירה על חיילינו בקרבות, לרפואת כל הפצועים. אמן!
1 תגובותמיון לפי