רוטר
05.07.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי

121
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - א' תמוז

להפוך את החודש של תחילת החורבן לחודש של תחילת הבניין...

בעיירה קטנה ברוסיה חי יהודי בשם ברוך שעבד לפרנסתו כנפח.

כל ימיו עברו עליו בתוך חום אימים, מול כבשן אש לוהט. הוא היה מכניס גושי ברזל קשים וקרים אל תוך הלהבות, ממתין עד שהם יהפכו לאדומים ורכים, ואז, במכות פטיש אדירות, מעצב מהם מחרשות לשדות או פרסות לסוסים.

ברוך היה אדם חם מזג. החום של בית המלאכה נכנס לו אל מתחת לעור. הוא היה מתרגז בקלות, צועק על עוזריו, ומתווכח בקול רם עם לקוחותיו בשוק. הוא הרגיש שהכעס שורף אותו מבפנים, אך לא ידע כיצד לשלוט בו.

באחד מימי חודש תמוז הלוהטים, החליט ברוך לעזוב את המפוח והסדן ולנסוע ללאדי, אל הרבי בעל "התניא", כדי לבקש עצה ותיקון לנפשו.

כשהגיע ונכנס לחדרו של הרבי, פרץ בבכי ואמר: "רבי, אני עובד כל היום מול אש כבשן לוהטת, ונראה שהאש הזו נכנסה לתוכי. הלב שלי בוער מכעס, אני פוגע באנשים, ומרגיש שאני שורף את כל הטוב שיש בי. מה אעשה?".

הרבי הביט בו אמר: "בני, דע לך שהשם לא נתן לך את מקצוע הנפחות לחינם. הלמידה הגדולה ביותר שלך נמצאת ממש שם, ליד הכבשן.

הבט בברזל, ברוך. כאשר הברזל נמצא בחוץ, בקור, הוא קשה, אטום ואי אפשר לשנות אותו. אבל מה קורה כשאתה מכניס אותו לאש הלוהטת? הוא נהיה רך. הוא נפתח. אפשר לעצב אותו ולהפוך אותו לכלי שיביא תועלת".

הרבי התקרב אליו והמשיך: "זהו הסוד של חודש תמוז. תמוז הוא חודש של אש וחום גדול. יש שלוקחים את החום הזה לכעס, למריבות ולשריפת העולם, זוהי אש של חורבן. אבל הצדיקים לוקחים את האש הזו כדי לחמם את הלב שלהם. הם משתמשים בחום כדי להמיס את האגו הקשה שלהם, להפוך לרכים וקשובים יותר, ולמלא את הלב באהבה לוהטת להשם ולבני האדם. אל תכבה את האש שלך, פשוט תשנה את היעד שלה. במקום לשרוף בכעס, תאיר ותחמם בחסדים".

הדברים נכנסו כחץ בודד אל לבו של הנפח. הוא חזר לבית המלאכה שלו והפך לאדם אחר. בכל פעם שהרגיש שהכעס עולה בו בגלל החום או בגלל לקוח קשה, הוא הביט בכבשן ונזכר בדברי הרב...

חודש תמוז בפתח, המילה "תמוז" פירושה בארמית הסקה ואש. תמוז הוא החודש הלוהט בשנה.

לכל אדם יש "אש" בלב, אנרגיה, התלהבות ותשוקה.

לעיתים האדם מפנה את האש הזו, את העצבים והחום כלפי חוץ, בכעס ובמריבות.

צריך הוא להשתדל לקחת את אותה אנרגיה חמה, ולנתב אותה לטוב – להתלהבות בלימוד, לחמימות ואהבה כלפי הזולת, ולעשיית חסד.

לחום ולאש שבאים לעולם בחודש תמוז, הן במזג האוויר והן מבחינה רוחנית, אין כיוון קבוע מראש. הם יכולים להפוך לכעס ותאוות, אך הם יכולים להפוך ללהבה של קדושה.

המטרה שלנו בחודש הקרוב היא לקחת את "חום היום", את הרגשות העזים שלנו, ולא לתת להם להתפרץ החוצה בצורה הרסנית.

במקום זאת, נשתמש בחום כדי לרכך את הלב, לגלות אמפתיה, ולפעול מתוך התלהבות חיובית בעשיית טוב... להפוך את האש השורפת לאש מחממת, להפוך את החודש של תחילת החורבן לחודש של תחילת הבניין... ‏("חיזוק יומי" - רונן קרתא‏)

יום טוב, חודש טוב ומבורך, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים שמירה על חיילינו בקרבות, לרפואת כל הפצועים. אמן!

1 תגובותמיון לפי