רוטר
14.02.2026
רוטר
בחזרה לפוליטיקה ואקטואליה

''אתם התחלתם''. מי באמת התחיל, והאם זה מלמד משהו?

13491
התראות
כמעט בכל אשכול ברוטר המדווח על הפגנות חוסמות כבישים, נמצא מי שיצדיק זאת באמירה "אתם התחלתם". חרדים תומכי השתמטות חוסמים את כביש 4? "טוב מאוד, למדו מהקפלניסטים"; והתשובה הנגדית "הם למדו מההתנתקות"... וחוזר חלילה.
לדעתי זה טיעון שהוא (משני הצדדים):
- גם ילדותי
- גם לא חכם (אפשר לחשוב שתומכי ההשתמטות רואים בקפלינסטים מודל לחיקוי, בדוגמא דלעיל, וההיפך)
- וגם מעיד על זכרון קצר; כאילו שאיננו זוכרים את הפגנות האתיופים או הפגנות הנכים, שהיו לא מזמן.

אבל בשביל הצדק ההיסטורי: מי באמת התחיל?
עד כמה שאני מצאתי, ההפגנות הראשונות שכללו חסימות צירים, היו הפגנות של נטורי קרתא על השבת במאה שערים ממש בסמוך לקום המדינה (ראו למשל כאן: https://historynet.cet.ac.il/pages/item.asp?item=12906 )

הפגנות המוניות באמת שכללו חסימות כבישים ואף אלימות היו ההפגנות בשנת 1952 נגד הסכם השילומים. יש על זה הרבה חומר, ומצאתי גם פוסט יפה של בית מורשת המשטרה בנדון, כאן:
הפגנת השילומים הגדולה- 7 בינואר... - בית מורשת משטרת ישראל | Facebook

לפי זה "הליכוד התחיל" (למעשה, 'חירות', שממנה צמח הליכוד), אבל אין בזה רבותא כלשהי: ברור שהמפגינים הם מי שנגד צעדים שהשלטון עושה, ולכן טבעי שהמפגין הוא מי שלא נמצא בעמדות הכוח בפרק זמן נתון. ומה לעשות, שבראשית ימי המדינה, חירות היתה באופוזיציה.
אז אולי די עם הטיעון השטותי?

וכל זה כמובן לא קשור כהוא-זה, לבריון האלים שתומכי הקואליציה הפכו לאחרונה לאליל; תופעה שהיא גם תוצר של השנאה המחנאית וגם מלבה שלה. אני מסופק אם הנזק הפיך.
13 תגובותמיון לפי
  • זה לא שאלה של מי התחיל זו שאלה של מי הראשון שהרגיש נרדף או שהזיזו לו את הגבינה ו...
  • כששנתיים בלבד אחרי הזיה שכללה שבירה של כל החוקים, כולל עצירת טיסות, מרי צבאי, חס...
  • כמו שכתב בתגובה #1 - השאלה היא לא מי התחיל (שהיא אכן לא רלוונטית, בפרט אם מגיעים...
  • לא היכרתי את האתר שהבאת. תודה שחידשת לי.
  • אדייק את מה שכתבו אחריי, אכן הסיפור הוא צביעות, אבל היא חמורה יותר כשהצביעות תופ...
  • משחר ילדותי אני זוכרת הפגנות דווקא של החרדים באיצטלא של דת וקברים ''קדושים''. אנ...
  • תשובה מאוחדת ל'מזל דלי', 'תודה רבה' ו'עלי' מה שכתבתם עובד לשני הכיוונים... וזה ב...
  • תוסיף עכשיו בפינת החינוך שלנו:וואו הגמל לא רואה כלום
  • לא יצלח הנסיון (הנלעג כרגיל) למסגר את הדיון בדיוק למה שנוח; השאלה מעולם לא היתה ...